woensdag 30 maart 2011

Balans cruciaal om succes van Afghaans overgangsproces te verzekeren

Het vinden van evenwicht tussen respect voor de Afghaanse soevereiniteit en een continuering van de aanwezigheid van de Verenigde Naties zal essentieel zijn in het verzekeren van een succesvol eigen Afghaans beheer van bestuur, veiligheid en sociale en economische ontwikkeling.

Dat zegt Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Afghanistan. Hij zei dat de volkenorganisatie een cruciale rol heeft te spelen tijdens de overgang, die in juli begint wanneer plaatselijke veiligheidsdiensten het bevel gaan voeren in het district Lashkar Gah in de zuidelijke provincie Helmand.

De overgang zal stapsgewijs verlopen, aldus de VN-gezant. Er is tijd gereserveerd om het goed te laten verlopen, omdat het niet voltooid zal zijn voor 2014.

De Mistura zei dat er een “een grote kans is” dat Afghaanse veiligheidsdiensten in staat zijn het werk te verrichten wanneer ze de verantwoordelijkheid in handen krijgen in verschillende districten en provincies in het land.

“Het is belangrijk dat ze gemotiveerd worden en middelen krijgen, training en materieel, dat nodig is om succesvol te zijn,” aldus de hoopvol gestemde gezant die de UNAMA-missie leidt.

De overgang naar een volledige eigen leiding voor de Afghanen heet ook wel “Afghaniseren”, of het Kabul Process. Vanaf deze zomer gaan de Afghanen zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in zeven gebieden in het land.

De Afghanen zullen vanaf juli verantwoordelijk worden voor de veiligheid in de provinciehoofdsteden Lashkar Gah, Herat, Mazar-e-Sharif en Mehterlam.

Ze nemen ook, op het onrustige district Sarobi in de provincie Kabul na, de leiding in de provincies Bamiyan, Panjshir en Kabul.

Zie ook:
Kaart van Afghanistan
Newsmaker: balance critical to ensuring success of Afghan transition